Nu har vi en härlig tid i trädgården. Allt vårt arbete under våren och försommaren ger oss nu en skörd. Att gå runt och njuta av sin trädgård är högst viktigt efter all möda man lagt ner, framförallt i denna rekordvärme och torka. Men redan nu är det dags att planera inför nästa års odling. Att hitta sina favoriter och i sin tur spara tomatfröer från guldkornen för att kunna odla den sorten även nästa år.
I detta inlägget tänkte jag fokusera på hur jag sparar tomatfrön på bästa sätt.
Fermentering
Jag föredrar att fermentera mina tomatfrön. På så vis får ni rena fina fröer som är enkla att hantera och plantera. Det är ingen svår process, men något mer tidskrävande än att smeta ut frön på en bit papper. Är man däremot iväg och smakar på en ljuvlig tomat som man bara måste odla själv är det ett bra alternativ att stryka ut fröerna på en bit papper, det kommer gro det också!
Men vad behöver man för att fermentera sina fröer? OBS på att detta är hur jag gör för att organisera min fermentering med över 300 olika sorters tomater, anpassa efter dina egna behov och önskemål.
- Plastmuggar
- Permanent penna
- Finmaskig sil
- Torkypapper
När jag hittar en tomat som är precis som jag vill att den sortens tomat ska se ut så låter jag den mogna ordentligt på plantan, nästan så att den är övermogen. Därefter tar jag en plastmugg, skriver sortnamn på och rensar ut tomatfröerna som jag i sin tur lägger i glaset. Beroende på hur mycket vätska tomaten innehöll så kan det vara lämpligt att addera en skvätt vatten för att fröerna inte ska torka ut. Sedan får glasen stå i några dagar där det enda jag gör är att skaka glasen litegrann då och då. Målet med fermenteringen är att geléhinnan kring fröna ska lösas upp så vi får ett rent frö utan tomatrester. Om gelén är kvar på fröet så klistrar de ihop och klistrar fast på det underlag som du lagt dem för att torka på. Här har jag skapat en bildserie på min fermentering av tomatfrön.
Här är tips på fröpåsar som jag delade med mig av tidigare som är lämpliga som förvaring efter att fröerna får lov att torka. Gör egna fröpåsar – Fröpåsar DIY
Ett annat alternativ är melittapåsar eller vanliga kuvert. Dessa fröna kan nu förvaras mycket länge, men tänk på att grobarheten blir något sämre för varje år som går, men ingenting är omöjligt! Tomater är relativt enkla att få och gro, även efter många års förvaring.
Sandra heter jag, odlar främst tomater och chili under namnet Skättilljungas Skafferi på sociala medier. Något annat som intresserar mig är rotfrukter, lök och pyssel. Så ni kommer få ta del av lite gott och blandat från mina erfarenheter av att odla dels i växthus men även på friland här i zon 1 i nordöstra Skåne. Jag tycker om att gå utanför boxen och testa på nya saker med mina odlingar för att se vad som fungerar bäst för mig.